torek, 20. marec 2012

Preusmeritev objav na novo spletno mesto

Od torka, 20. 3. 2012, bodo vsa obvestila in objave v okviru projekta Berem jaz, bereš ti, berimo vsi! objavljane na novem spletnem mestu: http://bralnapismenost.blog.arnes.si/

Vabljeni k branju!

torek, 6. december 2011

Kako lahko starši pomagajo svojiim otrokom do uspeha v šoli?

Na spletni strani OECD pod rubriko Izobraževanje je objavljeno poročilo "PISA v središču", ki obravnava vlogo staršev oziroma kako lahko starši pomagajo svojim otrokom do uspeha v šoli. 
Petnajstletniki, s katerimi so starši redno brali knjige v prvih letih primarnega izobraževanja, so dosegli občutno boljše rezultate v raziskavi PISA 2009 kot otroci, katerim starši niso redno ali sploh niso brali.
Boljši dosežki med dijaki, ki so jim starši brali v prvih letih šolanja, niso odvisni od socialnoekonomskega stanja družine, kot je pokazala raziskava, in vključenost staršev je tesno povezana z boljšimi dosežki v raziskavi PISA.
Več lahko preberete v poročilu v angleščini.
Starši, vztrajanje se torej res obrestuje!  
(povzeto po članku na http://www.eurydice.si/index.php?option=com_content&view=article&id=5077&Itemid=342; 6. 12. 2011; 22.35)

torek, 18. oktober 2011

Okrogla miza ZAKAJ (ne)BEREM?

V ponedeljek, 17. 10. 2011, smo imeli okroglo mizo ZAKAJ (ne)BEREM? 
Sodelovali so učenci - predstavniki šolske skupnosti in učiteljice, ki sodelujejo pri bralni znački za zaposlene na naši šoli. Najprej sem vsem predstavila poslanico, ki jo je za Teden otroka napisal Slavko Pregl.
Nato smo si ogledali rezultate lanskoletne raziskave o bralni pismenosti in se o njih pogovorili.
Potem pa smo se zamislili glede svojih bralnih navad, o motivaciji za branje in o sami problematiki branja danes. Učenci so ugotovili, da si ne vzamejo dovolj časa za branje knjig. Preveč časa preživijo za računalniki, kjer sicer tudi berejo. Vsi pa so se strinjali, da branje preko zaslona NI enako branju tiskanih knjig. Izpostavili so tudi dejstvo, da nekateri pri branju niso dovolj vztrajni, da prehitro odnehajo (še predenj zgodba postane res zanimiva oz. še preden svoje branje res dobro izurijo). Povedali so, da so jim v motivacijo tudi knjižne nagrade za opravljeno Cankarjevo bralno značko. Za obvezno domače branje pa si želijo novejših, aktualnejših knjig. Do naslednjega srečanja bodo napisali sezname naslovov mladinske literature, ki jih predlagajo za posodobitev ODB.

Prisotne učiteljice smo predstavile svoje bralne navade in poglede na branje. Učencem je bilo zanimivo predvsem to, da pri učiteljski bralni znački ne sodelujemo samo učiteljice slovenščine, ampak tudi tiste, ki poučujejo matematiko, fiziko, razredni pouk ...

Zaključili smo z mislijo, da je, na žalost, velikokrat čas tisti dejavnik, ki določi, koliko bomo brali. Kaj bomo brali, pa je vedno odločitev, ki je prepuščena bralcu. Zato izbirajmo dobre in kvalitetne knjige!

petek, 14. oktober 2011

3. bralne minutke

3. ponedeljek v oktobru bodo bralne minutke na vrsti pri 3. šolski uri.

Ta teden bo v šolski knjižnici minil v znamenju praznika Čebelice, najstarejše slovenske knjižne zbirke za otroke. Praznik Čebelice je praznik otroških knjig in branja otrokom, zato ga bomo praznovali skupaj z otroki!

Na naši šoli se bo dogajalo veliko stvari: okrogla miza Zakaj (ne)berem? v šolski knjižnici (ponedeljek, 17. 10. 2011 ob 14. uri), drugošolci bodo obiskali Cankarjevo knjižnico Vrhnika, kjer bodo prisluhnili pravljicam iz letošnje Čebelice, učenci 3. razreda bodo ponovno poslikali izložbena okna Knjigarne MKZ na Lošci, učenci knjižničarskega krožka bodo pripravili praznično razstavo pred šolsko knjižnico, v knjižnici bomo prebirali pravljice iz zbirke Čebelica

Okrogla miza Zakaj (ne)berem

V ponedeljek, 17. 10. 2011, ob 14. uri bo v šolski knjižnici na Lošci 1
okrogla miza Zakaj (ne)berem?
Sodelovali bodo učenci - predstavniki šolske skupnosti in učiteljice, ki sodelujejo pri bralni znački za zaposlene na naši šoli.
Iskali in primerjali bomo odgovore različno starih bralcev in nebralcev.

VABLJENI!

torek, 4. oktober 2011

1. BRALNE MINUTKE

V ponedeljek, 3. 10. 2011, na prvi dan v Tednu otroka, smo na naši šoli začeli z BRALNIMI MINUTKAMI. Cela predmetna stopnja je prve minute 1. šolske ure brala (in poslušala). Prebirali smo poslanico Slavka Preglja, članek o lanskoletni raziskavi bralne pismenosti pri naših 14-  in 15-letnikih in ostala besedila, ki so jih izbrali posamezni učitelji.

Odzivi učencev, ki obiskujejo šolsko knjižnico, so pozitivni.

Kakšno pa je vaše mnenje?

četrtek, 29. september 2011

TEDEN OTROKA

V letu 2011 se Teden otroka prične v ponedeljek, 3. oktobra. Letos so ga poimenovali POJDIVA S KNJIGO V SVET. Posvečen je 50. obletnici Bralne značke. Tako želijo opozoriti na pomen branja.

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. (vir:Glasilo ZPMS 1967, 1969, 1973).

Letošnjo poslanico je napisal pisatelj Slavko Pregl. Preberete si jo lahko tukaj.